یکی از مسائل مهمی که داوطلبان کنکور ممکن است با آن رو به رو شوند استرس کنکور است. اضطراب تا حدی طبیعی است و باعث حس وظیفه شناسی می شود، اما اگر از حد مشخص خود بیشتر شود نتیجه معکوس خواهد داشت و عملکرد و بازده دانش آموز را به شدت کاهش خواهد داد. پس این موضوع اهمیت بسیاری دارد، که راه های مقابله با استرس و کنترل آن را بشناسیم و از بروز آن پیشگیری کنیم.
بسیاری از دواطلبان در دوران طلایی و مهم جمع بندی به دلیل نزدیک شدن به کنکور دچار استرس و اضطراب می شوند و احساس ناامیدی و بی انگیزگی می کنند که این موارد سبب می شود تمرکز کافی برای مطالعه را نداشته باشند و این دوران مهم و تاثیر گذار را نیز از دست دهند.
استرس در روز کنکور سبب می شود که تمرکز کافی برای حل سوالات را نداشته باشید و احساس کنید چیزی از سوالات متوجه نمی شوید و هر آنچه که مطالعه کرده بودید را از خاطر برده اید.
این را بدانید که استرس امری طبیعی است و همه گی به خصوص در ایام کنکور با آن روبه رو می شوند اما مهم این است که روش مقابله و کنترل آن را بدانید و هرکس در این راه موفق تر باشد نتیجه رضایت بخش تری نیز خواهد داشت.
راه های مقابله با استرس کنکور
- تنظیم خواب
- تغذیه مناسب
- دوش گرفتن
- نفس بکشید
- اهداف واقع بینانه
- برنامه ریزی
- صحبت کردن
نکته:
اغلب افراد هنگامی که دچار اضطراب می شوند دچار علایمی همچون سخت شدن عضلات، افزایش ضربان قلب، خشک شدن دهان، تاری دید و لرزش دست می شوند. استرس بیش از حد سلامت روحی و جسمی به طور جدی تهدید می کند.
استرس و اضطراب کنکور می تواند عوامل متعددی از جمله عوامل خانوادگی، شخصیتی و تحصیلی باشد. گاهی اوقات، خانوادهها در زمینه کنکور دچار وسواس و حساسیت میشوند که ممکن است به شدت بر دانشآموز تأثیر منفی بگذارد. این افراد دارای ذهنیتی نادرست هستند که با قبول نشدن در کنکور فاجعهای بزرگ را پیشبینی میکنند. اگر احساس شود والدین با این تفکرات استرس را به فرزند خود منتقل میکنند، حتماً باید پیش از آن که این رفتارها تأثیر منفی بر عملکرد فرزند داشته باشد، به مشاوره متخصص مراجعه کنند.
خانواده ها باید اجازه دهند تا فرزندشان خودش با قضیه کنکور مقابله کند و حساسیت و نگرانی های خودشان را به فرزندشان منتقل نکنند.
از طرفی تاثیرپذیری نسبت به صحبت اطرافیان، نگرانی بابت صحبت های دیگران راجع به نتیجه آزمون، بخش اعظمی از استرس دانش آموزان را شامل می شود. فکر کردن به مسئله ای که نتیجه آن مشخص نیست نتیجه ای جز استرس و ناکامی نخواهد داشت.
بیشتر بخوانید: وسواس مطالعاتی چیست و چگونه درمان می شود؟
تنظیم خواب
به طور کلی هر فرد باید 7 الی 8 ساعت خواب داشته باشد. اما نکته مهم زمان خواب است و بهترین زمان برای خوابیدن ساعت 12 تا 4 صبح است چرا که این زمان هورمون رشد ترشح می شود که به سلامت جسم و روح بسیار کمک می کند. خواب شب قبل از آزمون نیز اهمیت بسیاری دارد و خواب کمتر از 6 ساعت بر روی عملکرد دانش آموز تاثیر منفی دارد.
تغذیه مناسب
تغذیه مناسب بعضی از خوراکی ها نیز باعث تعادل روان و کاهش استرس می شوند که آرامش نسبی را به شما منتقل می کنند که در ایام کنکور مصرف این قبیل خوراکی ها توصیه می شود. خوارکی هایی همچون گلاب و دمنوش های گیاهی می تواند مفید واقع شود.
در اثر افت قند، استرس نیز افزایش می یابد پس حتما از قند های طبیعی در طول روز برای جلوگیری از افت قندخون استفاده کنید. توجه داشته باشید که قند های غیر طبیعی مثل شکلات و شیرینی می تواند سریعا قند خون را افزایش دهد اما این اثر کوتاه مدت است و ممکن است پس از یک ساعت قند خون به شدت کاهش یابد پس مصرف این قند ها را محدود کنید در ازای آن از قند های طبیعی همچون میوه و سبزیجات استفاده کنید.
دوش گرفتن با آب گرم
هنگام استرس و اضطراب جریان خون در دست و پاها کاهش میابد اما آب گرم سبب می شود که جریان خون به حالت طبیعی خود برگردد و بدن مجدد به آرامش برسد. اما دوش آب سرد نتیجه معکوس دارد و به هیچ عنوان آن را توصیه نمی کنیم.
نفس بکشید
در طول روز زمانی تقریبا بین 5 الی 10 دقیقه را تعیین کنید و در آن زمان، بر روی یک صندلی بنشینید و چشمانتان را ببندید و تنها بر روی نفس کشیدن تمرکز کنید و به هیچ چیز جز آن فکر نکنید. این کار به شدت به افزایش تمرکز و آرامش شما کمک خواهد کرد، پس حتما روزی حداقل 5 دقیقه را به این کار اختصاص دهید.
اهداف واقع بینانه
برای خودتان اهداف به جا و واقع بینانه مشخص کنید. داشتن انتظاراتی بیش از حد توان و تخیلی نتیجه ای جز ناامیدی و نگرانی نخواهد داشت. به عنوان مثال شخصی که در یک آزمون تراز 5000 را کسب کرده نباید انتظار تراز 7000 را در آزمون بعدی از خود داشته باشد. چرا که افزایش تراز در مدت زمان دو هفته امکان پذیر نیست و داوطلب به دلیل نرسیدن به تراز مدنظر دچار یاُس و بی انگیزگی و به دنبال آن استرس و اضطراب می شود. پس در ابتدا، اهداف واقع بینانه ای برای خود تعیین کنید.
برنامه ریزی
ریشه بسیاری از استرس ها در سردرگمی و بی برنامگی است. بنابراین، افرادی که برنامه منظم و دقیقی را نداشته اند، در ماههای پایانی دچار استرس میشوند. آنها ممکن است بخواهند مطالب جا مانده را مرور کنند یا به جمع بندی آنها بپردازند. در نهایت، برنامهریزی مجدد یک اقدام ضروری است که به تنهایی کافی نیست. انگیزه و عزم به عملیاتی کردن برنامه نیز اهمیت دارد. اغلب افرادی که به برنامههای مطالعاتیشان به درستی عمل نکردهاند، با نزدیک شدن به کنکور دچار استرس و نگرانی میشوند. پس از همان ابتدا یک برنامه مناسب برای خود تعیین کنید و تا روز کنکور نسبت به آن وظیفه شناس باشید.
صحبت کنید
هنگامی که دچار نگرانی و اضطراب می شوید، می تواند از دغدغه ها و نگرانی های خود، با دوستان یا یکی از اعضای خانواده صحبت کنید و از نگرانی ها و استرس های خود برای او بگویید. بی شک به زبان آوردن علت نگرانی و اضطراب کمک بسیار زیادی در رسیدن به آرامش و کاهش استرس خواهد کرد. پس در زمان هایی با یک شخص که می تواند به شما در رسیدن به آرامش، کمک کند سخن بگویید.
نکته: یادآوری می کنم، که هر فردی ممکن است با روش های متفاوتی استرس خود را کنترل کند. بنابر این امتحان کردن روش های مختلف و انتخاب روشی که برای شما نتیجه دارد، مهم است. در صورتی که با مشکل های مداوم مواجه هستید بهتر است که با یک متخصص مشاوره تماس بگیرید و مشکل خود را مطرح کنید.
یک پاسخ
ممنون از توضیح خوبتون